Top

Enge films
Happy Halloween iedereen! Ondanks dat Halloween in Nederland niet echt wordt gevierd is het wel enorm populair in Amerika. Deze week komt vrijwel elke serie met een Halloween-special. En niet te vergeten de spannende Halloween-films die wij met zijn allen maar al te graag bekijken. Maar waarom houden we zo van spannende films kijken? Waarom is het zo leuk om jezelf zoveel angst aan te jagen tijdens het kijken van een spannende film? Wij hebben het uitgezocht!


Paranormal Acvitity


Psycholoog Jeffrey Goldstein van de universiteit in Utrecht zegt dat we graag enge films kijken omdat we weten dat het nep is. Hij zegt dat er een verschil zit tussen de reactie op een spannende film of de reactie op een spannende (waargebeurde) documentaire. Een goed voorbeeld is Paranormal Activity. Deze films zijn fictie, maar omdat ze geproduceerd zijn als een home-made video (deze beelden worden vaak ingezet bij documentaires) denken onze hersenen dat het waar gebeurd is.Hoe kijk je een enge film?

Wij konden ons goed vinden in de woorden van Goldstein. Als laatste geeft hij ook nog een goede tip mee. Als je de film écht te eng vind, kun je altijd kijken door de ogen van een filmrecensent. Let bijvoorbeeld op de echtheid, de opbouw van de scene's het script. Ook helpt het als je je bedenkt dat er in de ruimte waar de film zich afspeelt zich verschillende cameramannen, geluidsmannen en andere crewleden staan. Het meisje dat in bed ligt te huilen terwijl er een monster aankomt is dus eigenlijk helemaal niet alleen. Ze zit gewoon in een filmstudio. Enkele aanraders om deze Halloween te kijken: Tales of Halloween, Trick 'r Treat en natuurlijk The Addams Family. Bekijk de gehele video van Goldstein hier.